perjantai 13. helmikuuta 2015

Espanjaa taapertajalle


Ostin eilen espanjankurssin äänikirjana ja nyt ovat kieliongelmat ratkaistut. Kun lähden keväällä 2016 kävelemään caminoa sisareni kanssa, hän tulee hämmästymään, kuinka täydellistä espanjaa pikkusisko puhukaan! Tämä on vielä savolainen projekti, aloittamista vaille valmis, mutta pieni unelmointi sallittakoon. 

En enää muista, kuinka uutta kieltä aletaan oppia. Aloin opiskella saksaa lukion ensimmäisellä luokalla ja siitä on todenpuhuakseni enemmän kuin muutama vuosi, siitä on 33 vuotta. Vielä kauemman aikaa on siitä, kun aloitin englannin opiskelun. Silloin elimme Where's the cat?- aikakautta. Pitempään elämästä nauttineet tietävät, mitä se tarkoittaa. Hello hello hello, voi miten psykedeelistä kieliopetusta! Kokonainen sukupolvi oppi sanomaan, että the cat is in the moon, vaikka olisi pitänyt sanoa on the moon.

Stan ja Dud lainakuvassa
Lapsena näin kavereideni kotona hienoja tekosamettipintaisia kielikurssisalkkuja, joissa oli koloset c-kaseteille ja oppivihkoselle. Heidän äitinsä (harvemmin isänsä) opettelivat näistä ylellisistä seteistä italiaa ja ranskaa, mutten tiedä kuinka hyviä oppimistuloksia heillä oli. Joskus vielä näkee salkkuja kirppareilla, mutta myynti ei taida olla kovin kiivasta. 

Minä en ole opiskellut  kieliä kuin koulumuotoisesti, kiltisti oppitunnilla opettajan esimerkkiä toistellen, tai ajoittain katkeilevaa magnetofoninauhaa kuunnellen. Niinpä en nyt osaa sanoa kuinka minun tässä missiossani käy. En ole vielä ääninäytettä enempää kuunnellut ostostani ja itseni tuntien siirrän aloitustakin tuonnemmas, sillä turhahan tässä on liian aikaisin mitään opetella, ettei vain pääse unohtumaan ennen varsinaista tarvetta.

Pitää etsiä entistä syrjäisempiä kävelyreittejä, että kehtaan ääneen toistaa äänikirjan esimerkkilauseita. Raportoin tuonnempana, miten kieliopintoni edistyvät. Äänikirjan pituus on 4h 30 min, joten eihän siinä kauan nokka tuhise. Hyvä itseluottamus on yksi hyveistäni.

6 kommenttia:

 1. Kannattaa tutustua myös tähän ilmaiseen ja mielestäni hyvin toimivaan nettikielikouluun: https://www.duolingo.com/ Se on saataville myös iPhonelle ja iPadille. Harjoittelua voi tehdä mukavan pienissä palasissa esim. työmatkalla bussissa jne.

  VastaaPoista
 2. Kävin kaksi ja puoli vuotta ranskan kursseilla kansalaisopistossa mutta se oli varsin koulumaista, siis sellaista kuin koulussa 80-luvulla. Kaksivuotista yläastesaksaa pitäisi parantaa, on minulla kirjakin hankittuna mutta olen ollut laiska. Lohdutan itseäni sillä, että oppii sitä jotain germaanien nettikaupoista ostamalla ja Sveitsin uutisia lukemallakin. Ehkä. Onhan tässä muuten koko laivamatka vielä aikaa opiskella. Sitten kun kännyverkko katoaa ja nettisurffaus loppuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EIlen kokeilin hieman kielikurssia kävellessäni, mutta liikenteen melussa äänenvoimakkuutta oli vaikea saada kohdalleen. Etenkin miesäänen puheesta ei tahtonut saada selkoa. PItää kokeilla uudelleen hiljaisemmilla reittiosuuksilla.

   Poista
 3. Minä opettelin espanjaa ennen viime talven matkaa BBC:n ilmaisella kielikurssilla. http://www.bbc.co.uk/languages/spanish/
  Ihan loppuun asti en päässyt, mutta paikan päällä osasin tilata una canãn ja ymmärsin, kun ihmiset viittilöivät jotta a la derecha, a la derecha! Pitäisikin jatkaa opintoja, espanja on hauska kieli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään espanjasta, se on vielä kivemman kuuloista kuin italia. :)

   Poista